Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Deze dagen is het begrip genderneutraal heel breed geworden. Volgens NS zijn we op dit moment geen dame of heer meer, maar reizigers. Om niet te ver af te wijken, richt ik mij nu even op een onderwerp waar ik me dan aan kan storen. Het begrip ‘gamergirl’. Betekent dit dan dat een gamer alleen een man is? Als reiziger zijn we ook man, vrouw of wat je ook wil zijn. Waarom moet er dan nog een apart begrip zijn als we over gamen praten?

Deze week, toen ik thuiskwam na een lange schooldag, besloot ik een even mijn tijd te gaan verdoen op Youtube. Het begon bij muziek luisteren, totdat ik na vele random video’s verder, aanbelandde bij een video genaamd ‘Being a gamer girl.’ Een geanimeerde video van bijna 5 minuten over de ervaringen van een meisje die voor een bedrijf werkt waar ze alle game animaties voor maakt. Zij werd door haar baas gevraagd om op een conventie te staan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Echter niemand nam haar serieus in deze industrie en grapte erom. Dan denk ik: Menen jullie dit? Serieus? Het is 2018, tijd om de taboes achter je te laten.

Vaak zat heb ik het meegemaakt dat als ik spontaan over een game begon te praten, dat jongens mij met grote verbaasde ogen aanstaren. ‘Wow, game jij?’ is een veel geplaatste opmerking. Ja iedereen, ik game. Eigenlijk al voor zolang ik me kan herinneren. Waarom? Omdat ik het een heerlijke manier vind om te ontspannen en inspiratie op te doen. Het typische beeld dat mensen hebben van een ‘gamergirl’ is meisjes en vrouwen in een supersexy outfit, make-up on point die verleidelijk een spel aan het spelen zijn. Nou, tijd voor een reality check. Het liefst zit ik in mijn sweatpants en comfy trui, zowat te huilen en te schelden tegen mijn beeldscherm. Dus kunnen we iedereen gewoon een gamer noemen?