‘Want ik ben nog altijd Thor! En ik ben nog altijd sterk!’ ‘Je bent nog altijd uitermate irritant’, zei Loki.

Neil Gaiman

Noorse goden is de Nederlandse vertaling van het boek ‘Norse Mythologie’ van Neil Gaiman. Het boek is oorspronkelijk uitgebracht op 7 februari 2017. Neil is geboren in Hampshire, Verenigd Koninkrijk. Momenteel woont hij in Minneapolis, Amerika. Hij schrijft boeken voor alle leeftijdscategorieën. Een groot deel van zijn fanbase bestaat uit lezers die houden van sciencefiction en fantasy. Hij is onder andere de schrijver van het kinderboek ‘Coraline’ dat later ook is verfilmd. Sommigen zullen hem kennen van de serie ‘American Gods’ die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil. 

Noorse goden valt onder het genre: historische fantasie. Het is een boek dat gaat over de Noorse mythologie. Daarbij wordt de focus gelegd op het gebeuren genaamd ‘Ragnarok’, het einde van alle goden. Je leest over de gebeurtenissen en avonturen van de goden die hiervoor plaatsvinden. Onder deze goden vallen bijvoorbeeld de dondergod Thor met zijn hamer die alleen hij op kan tillen, Balder de ‘schone’ (de 2e zoon van de oppergod Odin) en de reuzen die leven in het land genaamd Jötunheim.  In dit boek heeft Neil een moderne en eigen draai gegeven aan de aloude verhalen. Hierdoor is het zowel informatief, als leuk om te lezen.


Wat vind ik van het boek?

Ik vind het boek heel makkelijk weg te lezen, omdat het bestaat uit verschillende hoofdstukken met een concreet onderwerp. Hierdoor kun je na elk hoofdstuk een soort van ‘pauze’ inlassen als je dat fijn vindt, zonder gelijk de draad kwijt te raken. Het boek van 230 pagina’s is opgedeeld in 

Noorse goden

16 hoofdstukken, die uiteindelijk samenkomen tot een einde. Het is afwisselend geschreven door gebruikt te maken van zowel korte- als lange zinnen. Eigenlijk kan ik geen duidelijk thema terugvinden in het boek. Als ik het zou moeten omschrijven zou ik zeggen: ,Het boek bestaat uit verschillende verhalen en acties over een bepaalde tijdsperiode, die uiteindelijk samenkomen tot 1 gezamenlijk einde.’ Het komt op mij over alsof het niet uitmaakt wat er allemaal gebeurt, het einde ‘Ragnarok’ komt er toch wel. Dat het lot al vast staat en niets dat kan veranderen.

 

Verder hebben termen, zoals namen en plekken, elke keer weer een korte uitlegzin, waardoor je lekker door kunt lezen zonder in de war te raken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
-,..dat werd geregeerd door Hel, Loki’s dochter bij de reuzin Angrboda.’

-,…liepen ze naar het Walhalla, de grote hal voor de gevallenen. In Odin’s Walhalla verblijven de Einherjar ‘zij die in hun eentje vechten’ – alle mannen die in de strijd een dappere dood waren gestorven…’

Mocht je toch nog even twijfelen over wie iedereen is of waar ze zich bevinden, kun je ook nog even kijken in de uitgebreide woordenlijst die achterin het boek te vinden is. Superhandig voor als je het toch even kwijt bent. Persoonlijk heb ik deze misschien maar 1 á 2 keer nodig gehad.

Ook vind ik dat het verhaal heel afwisselend is, maar tegelijkertijd toch een goede samenhang heeft. Het boek heeft een sterk introducerend begin en een passend einde. In de eerste hoofdstukken worden de hoofdrolspelers duidelijk omschreven en wordt uitgelegd welke werelden er zijn en hoe alles is ontstaan. In de laatste hoofdstukken wordt er toegewerkt naar het einde van alle goden ‘Ragnarok’ en hoe het daarna verder ging.

Ook komen gebeurtenissen uit eerdere hoofdstukken weer terug. In hoofdstuk 10 gebeurt er namelijk iets met Thor zijn geit en het gevolg daarvan komt weer terug in hoofdstuk 13.

Wat mij echt aangenaam heeft verrast, is hoe goed de beeldspraak in het boek is. Karakters, plekken en gebeurtenissen worden heel levendig en tot in heftig detail omschreven, zodat je het allemaal heel makkelijk in kunt beelden. De volgende 2 zinnen vind ik daar een heel goed voorbeeld van:

-,Zijn baard was net een woud van met ijs bedekte bomen in hartje winter, zijn wenkbrauwen waren als een veld distels, zijn adem was ranzig en stonk als een mesthoop.’

-,En toen sneed hij Kvasir’s keel door en hingen ze Kvasir aan zijn voeten boven de vaten tot het laatste druppeltje bloed uit zijn lichaam was weggevloeid,’


Waarom moet ik Noorse goden lezen?

Ik raad Noorse goden zeker aan voor iedereen die graag meer wil lezen over deze goden, maar is ook zeker geschikt voor lezers die er nog niet veel of niets vanaf weten. Het is namelijk een makkelijk te lezen en overzichtelijk boek. De verhalen, die in een modern jasje zijn gestoken, gaan over veel verschillende goden waar je bijna letterlijk bij kunt wegdromen vanwege de geweldige beeldspraak.