Onderzoeksverslag


Toen ik begon aan deze opdracht, wist ik niet goed welk onderwerp en wat ik dan specifiek zou willen onderzoeken. Wel wist ik dat dit muziek gerelateerd moest zijn, omdat dit zo ook meerwaarde zou hebben voor de website van mijn stagebedrijf (www.artiestennieuws.nl). Zo heb ik mijn collega’s om raad gevraagd en zijn we gezamenlijk gaan brainstormen.

Het viel ons op dat er momenteel best veel concertaankondigingen kwamen voor Koreaanse popbands (K-pop) en dat er één in het bijzonder, BTS, veel voorkwam op nieuwssites. Omdat deze concerten best prijzig waren en ook snel uitverkocht raakten, vond ik dit een leuk onderwerp om in te duiken.

Om ook echt een artikel te kunnen publiceren, heb ik besloten om op basis van mijn onderzoeksresultaten, een achtergrondartikel te schrijven over K-pop. Dit is momenteel een heel populair muziekgenre, terwijl wij er op de redactie amper iets vanaf wisten.

Dit leek me ook een goede kans om uitgebreider onderzoek te doen en dat te oefenen. Voor concertaankondigingen gebruik ik namelijk vaak maar twee of drie bronnen (de website van de poppodia en artiest zelf).

Zo ben ik tot mijn onderzoeksvraag gekomen: Hoe heeft de ontwikkeling van K-pop plaatsgevonden?

Onderzoeksmethode


Voor dit onderzoek heb ik gekozen om deskresearch toe te passen. De reden hiervoor is dat ik ook helemaal blanco qua kennis in dit onderzoek dook en er online heel veel te vinden is over dit onderwerp.

Doordat ik deze manier van onderzoeken heb gekozen, ben ik wel opzoek gegaan naar de meest betrouwbare bronnen en informatie ook met elkaar vergeleken om een zo goed mogelijk beeld te kunnen schetsen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook bronnen gevonden waar experts aan het woord worden gelaten, wat natuurlijk veel meer waarde heeft dan een Wikipedia pagina.

Om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden, heb ik een aantal deelvragen opgesteld om de informatie op de delen:

  1. Wat is K-pop en hoe is het ontstaan?
  2. Hoe worden K-pop artiesten/bands gevormd?
  3. Wat is de grootste inkomstenbron?
  4. Wat is kenmerkend aan K-pop?
  5. Wat zijn de meest bekende K-pop bands in Nederland?
  6. Wie is de doelgroep?

Gestructureerde uitkomsten


Door onderzoek te doen, heb ik per deelvraag ongeveer anderhalf a4’tje aan informatie kunnen opstellen. Hieronder zet ik per vraag een korte samenvatting neer met de belangrijkste bevindingen.

Wat is K-pop en hoe is het ontstaan?

K-pop is een verzamelnaam voor meerdere muziekstijlen als electronische -, hiphop-, pop-, rock- en R&B muziek. K-pop bestaat al sinds 1992 en werd tijdens de economische crisis in Noord-Korea door de overheid steeds meer wereldwijd gepromoot. In Nederland kreeg het genre pas meer bekendheid toen PSY hier een hit scoorde met het nummer ‘Gangnam Style’. Achter de schermen waren platenmaatschappijen al druk bezig met het op de markt brengen van de muziek. Dit gebeurde vooral door het ‘ver-Engelsen’ van de nummers, waardoor ze internationaal op de kaart gezet konden worden. Ook waren zij de eersten die zich gelijk richtte op de social media kanalen. Zo plaatsten de bands veel online content, vooral op YouTube, terwijl andere landen zich voornamelijk bezig hielden met de verkoop van fysieke platen.

Hoe worden K-popbands/-artiesten gevormd?

Jongeren kunnen zich inschrijven voor een K-pop opleiding. Hiervoor moeten ze auditie doen. Deze worden zelfs wekelijks gehouden door de grootste agentschappen zijn S.M.-, YG- en JYP Entertainment. De kind sterren worden jarenlang klaargestoomd om de boy- of girlband tot een succes te kunnen brengen. Verder zijn de agentschappen waar de artiesten zijn aangesloten verantwoordelijk voor hun gehele carrière.

Wat is de grootste inkomstenbron?

De Koreaanse muziekindustrie is qua verkoopcijfers van albums, streamingdiensten en rechten inmiddels de zesde ter wereld. Naast de vele concerten die de K-popformaties geven, zijn albums een belangrijke bron van inkomsten. Albums zijn als het ware merchandise geworden. Neem als voorbeeld het album ‘Exodus’ van de band EXO. Deze plaat is verkrijgbaar in twee kleuren en tien verschillende versies. Zo staat op elk exemplaar een ander bandlid. Bij deze platen zitten soms ook dikke boekwerken (met onder andere foto’s), of kaartjes of stickers om te sparen.

Wat is kenmerkend aan K-pop?

In een notendop? Een Westers geluid, een hoge productiewaarde en idolen creëren die super beleefd zijn. Het allerbelangrijkst zijn de podiumpresentatie en het uiterlijk. Je moet kunnen goed kunnen dansen, zingen en er representatief uitzien. Agentschappen deinzen er ook niet voor terug om op plastisch chirurgie gebied het een en ander te ‘verbeteren’ aan hun aangesloten artiesten.

Wat zijn de meest bekende K-pop bands?

Voorop gaat de boyband BTS met ruim 11 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify. Het concert in de Amsterdamse Ziggo Dome was binnen een halfuur uitverkocht. Ook draait er in 2018 een bioscoopfilm over de formatie genaamd ‘Burn The Stage’.

Hiernaast is EXO een populaire boyband met ruim 2 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify. Hun meest recente album ‘Don’t Mess Up My Tempo’ is het best verkochte album in Amerika op dit moment. Met 19.000 fysieke verkopen in het eerste weekend na uitkomst, verbreken ze ook hun eigen record.

Wie is de doelgroep?

K-pop richt zich op de jeugd. Onder de jongeren in Korea zelf is K-pop als het ware ontwikkeld tot een subcultuur, dit is vooral terug te zien in hun mode en stijl. Die sluit aan op de outfits die de bands dragen. Media interviewen ook vooral tieners over deze muziekstijl. Aangezien de bands ook heel actief zijn op sociale media, is het makkelijker om een jonge doelgroep te werven. Een enkeling beweert dat de girlbands opgericht zijn om mannen van 20 tot 35 jaar aan te spreken. 

Uitgebreide conclusie/bevindingen


Als uiteindelijke conclusie ben ik gekomen dat K-pop zoveel meer is dan alleen een muziekgenre. Het is een cultuur onder jongeren, albumverkoop verloopt anders dan in het Westen en er gaat een hele verborgen wereld achter schuil.

Het is bizar om te ontdekken dat dit genre al zo lang bestond, maar dat dit sinds het ‘ver-Engelsen’ eigenlijk ontplofte en niet meer weg te denken is uit de huidige muziekcultuur. Van het sociale media gebruik zouden artiesten hier nog veel op kunnen steken, want technologie is nu eenmaal de toekomst en daar speelden ze in Korea al tijdig op in waardoor ze grote online fanbases hebben kunnen ontwikkelen.

Nederlandse pop academies zijn ook totaal niet te vergelijken met de Koreaanse muziekscholen. Hier draait het om uniek zijn en daar zijn het eigenlijk productiefabrieken. De jarenlange trainingen gaan niet altijd over rozen. Zo moeten de sterren aan een bepaald ‘schoonheidsideaal’ voldoen en gaan vaak gebukt onder wurgcontracten, terwijl we daar in Nederland eigenlijk helemaal niet bij stilstaan. 

Zelf denk ik dat mijn onderzoek zeker nuttig is geweest, omdat men zo ook wat meer na gaat denken over de hele wereld achter de muziek. Normaal gesproken zou ik zelf ook nooit zo in de achtergrond van een band of muziekgenre duiken. Maar ben er zo wel achter gekomen dat je door wat uitgebreider onderzoek te doen, je soms leuke of interessante feitjes tegenkomt waarmee je een artikel een extra ‘boost’ kunt geven. 


Geraadpleegde bronnen


(Bron geraadpleegd op 15-11-2018: https://www.dieponderzoek.nl/k-pop-wat-is-het-waarom-is-het-zo-populair-en-bedreigt-het-westerse-populaire-cultuur/)

(Bron geraadpleegd op 15-11-2018: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2012/12/21/_gangnam_style_meerdan1miljardkeerbekeken-1-1509556/)

(Bron geraadpleegd op 15-11-2018: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/k-pop-verovert-de-wereld-in-seoul-is-er-zelfs-een-heuse-academie-voor-opgericht~b1410990/)

(Bron geraadpleegd op 20-11-2018: http://newsmonkey.be/article/86295)

(Bron geraadpleegd op 20-11-2018: https://www.nporadio1.nl/buitenland/6552-20-uur-per-dag-gedrild-en-wat-plastische-chirurgie-de-k-pop-ster-is-volledig-maakbaar-3)

Bron geraadpleegd op 23-11-2018: https://nl.wikipedia.org/wiki/K-pop)

 (Bron geraadpleegd op 27-11-2018: https://www.artiestennieuws.nl/92762/bts-k-pop-groep-weetjes)

(Bron geraadpleegd op 27-11-2018: https://nos.nl/artikel/2234575-bts-mania-de-muziekfabriek-achter-het-succes-van-k-pop.html)

(Bron geraadpleegd op 27-11-2018: https://www.pathe.nl/film/24327/burn-the-stage-the-movie)

(Bron geraadpleegd op 27-11-2018: https://www.billboard.com/articles/news/bts/8485956/bts-beat-one-direction-biggest-global-event-cinema-release?utm_source=twitter)

(Bron geraadpleegd 27-11-2018: https://www.bol.com/nl/p/bts-het-verhaal-van-bangtan/9200000097707976/ suggestionType=typedsearch&bltgh=kEUcnFCV9TReXhObwWRK2w.1.10.ProductImage)

(Bron geraadpleegd op 29-11-2018: https://dutchkpopblog.wordpress.com/2017/01/26/kpop-merch-albums-en-lightsticks/)

 (Bron geraadpleegd op 29-11-2018: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/k-pop-verovert-de-wereld-in-seoul-is-er-zelfs-een-heuse-academie-voor-opgericht~b1410990/)

(Bron geraadpleegd op 3-12-2018: https://en.wikipedia.org/wiki/Exo_(band))

(Bron geraadpleegd op 3-12-2018: https://www.nu.nl/weekend/5508758/succes-van-k-pop-nooit-verwacht-zo-groot-zou-worden.html)

(Bron geraadpleegd op 3-12-2018: https://www.billboard.com/articles/columns/k-town/8478232/exo-dont-mess-with-my-tempo-album-in-november)

(Bron geraadpleegd op 4-12-2018: https://www.nporadio2.nl/nieuws/23245/spoedcursus-k-pop-in-vijf-weetjes)

(Bron geraadpleegd op 4-12-2018: https://www.travelvalley.nl/algemeen/een-lesje-zuid-koreaans-10-dingen-die-je-moet-weten)

(Bron geraadpleegd op 4-12-2018: https://3voor12.vpro.nl/artikelen/overzicht/2018/september/k-pop-platenzaken.html)

(Bron geraadpleegd op 4-12-2018: https://www.youngworks.nl/de-korean-wave-bereikt-nederland/)

(Bron geraadpleegd op 4-12-2018: http://www.dazeddigital.com/music/article/32019/1/the-nine-koreans-who-make-up-the-world-s-biggest-boyband)